Blue Zones in Japan: voedingstips voor een lang en gezond leven

Ga je mee op culinair avontuur naar Japan? Dan gaan we niet zomaar over sushi en ramen praten - nee, we gaan je introduceren in de wereld van de Blue Zones en ontdekken hoe het Japanse dieet en eetregels bijdragen aan een gezonde levensstijl en een lang leven.
image
22 augustus 2023

Wat zijn Blue Zones?

De ‘blauwe zones’ zijn gebieden in de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven dan gemiddeld. In deze gebieden is 100 jaar worden heel normaal. Blue zones zijn magische plekken met veel wijsheid.

Okinawa, Japan, is zo’n blue zone. Wat kunnen we nu eigenlijk leren van de Japanse lifestyle daar? Heilzaam eten is natuurlijk een groot onderdeel, maar wat nog meer?

7 elementen voor een lang en gelukkig leven 

  1. Hara hachi bu: Een van de geheimen van de Japanse eetgewoonten is de praktijk van “hara hachi bu”. Dit betekent dat je stopt met eten wanneer je maag voor 80% vol zit. In plaats van jezelf te overladen met voedsel, nemen de Japanners de tijd om naar hun lichaam te luisteren en te genieten van het eten zonder overboord te gaan.
  2. Voedzame ingrediënten: Het Japanse dieet is gebaseerd op verse, seizoensgebonden en voedzame ingrediënten. Denk aan groene bladgroenten, zeewier, vis, soja, tofu en miso. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten, omega-3-vetzuren en andere essentiële voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond lichaam en geest. Eten wordt vaak gefermenteerd, wat weer goed is voor je microbioom.
  3. Gezonde vetten: In plaats van te bezwijken voor ongezonde vetten, omarmen de Japanners gezonde vetten zoals die in vis, noten, zaden en avocado’s. Deze vetten zijn goed voor je hart, helpen ontstekingen te verminderen en zorgen voor een stralende huid.
  4. Kleine porties en variatie: Japanse maaltijden worden vaak geserveerd in kleinere porties, waardoor je de mogelijkheid hebt om van verschillende gerechten te genieten. Dit bevordert de variatie in je dieet en helpt om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.
  5. Traditionele bereidingsmethoden: De Japanners kiezen vaak voor gezonde bereidingsmethoden zoals stomen, roosteren en roerbakken in plaats van frituren. Dit behoudt de voedingswaarde en smaak van de ingrediënten. We zien dit ook terug bij onze Japanse producenten. Ze hechten superveel waarde aan het authentieke recept dat al generaties terug ontwikkeld is en werken nog steeds op de traditionele manier aan hun miso, tamari of shoyu
  6. Zen-momenten: Eten is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een geestelijke. De Japanners nemen de tijd om te genieten van hun maaltijden, in een ontspannen en rustige sfeer. Ze zien eten als een moment van mindfulness, waarbij ze volledig in het hier en nu zijn.
  7. Gemeenschap en sociale interactie: Maaltijden in Japan worden vaak gedeeld met familie, vrienden of collega’s. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en bevordert sociale interactie, wat essentieel is voor ons welzijn.

Een kleine greep uit het Japanse eetleven en de eetregels die bijdragen aan de Blue Zones in Japan. Laten we een pagina uit hun boek nemen en onze maaltijden vullen met verse, voedzame ingrediënten, genieten van kleine porties en de tijd nemen om te ontspannen en te genieten van onze maaltijden in goed gezelschap.

Onthoud deze maar: Itadakimasu! Dat is het Japanse woord om dankbaarheid uit te drukken voordat je aan een maaltijd begint. Eet smakelijk en leef gezond!