Eet jezelf fit met konjac noodles of rijst

Ben je dol op spaghetti en noodlegrechten, maar volg je een glutenvrij, low-carb, caloriearm of keto-dieet? Konjac (ook wel geschreven als konjak) heeft dat allemaal. Je eet ze als noodles of rijst. Met konjac maak je een bord vol pasta zonder veel calorieën, koolhydraten of vet. Zo at je je pasta nog nooit!
image

Konjac = miracle noodles

Miracle noodles: zo worden konjac noodles genoemd. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Konjac lijkt op doorzichtige pasta, noodles of rijst. Alleen eet je bijna zero koolhydraten en zero vet. Je raakt verzadigd door de vezels die konjac rijk is, maar de noodles bevatten amper calorieën. Wonderlijk toch?

Zo geniet je van een bord vol eten en alle voordelen van konjac:

  • Nauwelijks calorieën (10kcal per 100 gram)
  • Glutenvrij
  • Vegan
  • Bron van vezels
  • Razendsnel klaar in 0-2 minuten

wat is konjac en welke konjac prodcuten zijn er? konjac rijst

Wat is konjac en hoe wordt konjac gemaakt?

Konjac is een plant die groeit in Oost-Azië en is vooral bekend om zijn eetbare wortel, de konjacwortel. Deze wortel wordt verwerkt tot konjacmeel, dat rijk is aan glucomannan-vezels. Deze vezels nemen veel water op en vormen een gelachtige substantie. Dit maakt konjac ideaal voor het maken van verschillende producten zoals noodles, spaghetti, tagliatelle en rijst. Konjac vult en stilt de honger, ook al bevat het bijna geen calorieën. Ideaal bij het afvallen dus! 

Welke konjac producten zijn er?

Je kunt konjac producten eten in de vorm van pasta of noodles (spaghetti, tagliatelle) of zelfs rijst. Allemaal gemaakt van hetzelfde ingrediënt, maar gevormd in dunne of dikkere slierten of rijstkorrels. Wat je kiest, hangt af van wat je erbij eet. Wist je dat je met konjac rijst zelfs ook sushi kan maken? In ieder geval hebben alle konjac producten dezelfde voordelen en zijn ze even eenvoudig (en snel) klaar te maken.

Konjac zonder visgeur

Konjac noodles staan bekend om een visachtige geur, maar wij kozen onze konjac producten juist uit op een neutrale smaak. Zo hoef je de noodles of rijst niet eerst af te spoelen, maar kun je ze gelijk bij je groente gooien. Dat is nog eens makkelijk en snel koken!

Is konjac oosters of Mediterraans?

Van origine worden konjac noodles gegeten in heel pittige Aziatische gerechten. Je kent konjac dan misschien als shirataki. Konjac is het meest bekend als noodle, maar wij hebben er ook rijst van gemaakt. Zo kun je ook rustig aan doen met je calorieën of koolhydraten terwijl je een lekkere curry, tagliatelle of sushi eet. You choose!

Waar is konjac goed voor?

Konjac is een fijn alternatief voor pasta en rijst. Waar pasta en rijst altijd bomvol met koolhydraten zit, is konjac ultralaag in koolhydraten. En dat heeft weer een aantal voordelen:

  • Afvallen: Door de vezels voel je je verzadigd, terwijl er bijna geen calorieën in het konjacproduct zelf zit. Dat kan helpen als je wilt afvallen.
  • Bloedsuiker: Als je je maaltijd laag houdt in koolhydraten en hoog in vetten, dan voorkomt dat pieken in je bloedsuikerspiegel. Konjac houdt je bloedsuikerspiegel stabiel, omdat je geen (snelle) koolhydraten eet.  

Recepten met konjac noodles of konjac rijst

Wil je weten wat je met konjac kunt koken? Het eerste wat je kunt doen, is de rijst of pasta in je dagelijkse maaltijd vervangen door konjac rijst of konjac pasta (konjac spaghetti of konjac tagliatelle). Wel zit er weinig smaak aan konjac, dus je moet echt even spelen met kruiden, currypasta, pesto of Japanse smaakmakers.

Een tip om de noodles of rijst vooraf meer smaak te geven is om ze te marineren in een mix van sesamolie, mirin, tamari (Japanse sojasaus), knoflook en gember. Laat dit een half uur staan voordat je de noodles toevoegt aan je groente. Meer konjac recepten hieronder!