Stap richting duurzame groei met nieuwe productielijn

8 april 2024

De nieuwe productieruimte van TerraSana is volledig ‘up and running’ en de notenpasta’s draaien op volle toeren. “Dit is een grote stap voor ons mooie familiebedrijf”, zegt Cees Barnhard. “We hebben het laatste half jaar hard gewerkt om de machines optimaal te laten presteren. De productie van onze notenpasta is bijna verdriedubbeld, wat fantastisch is omdat we daardoor veel meer klanten kunnen bedienen. Ons doel om biologisch eten mainstream te maken komt met deze ontwikkeling een stuk dichterbij!”

Duurzame keuzes

Bij de bouw en keuze van apparatuur hebben we verder gekeken dan alleen productie-efficiëntie. We wilden méér produceren, maar dat betekent ook een grotere verantwoordelijkheid. Daarom hebben we het nieuwe gebouw zo duurzaam mogelijk gebouwd, en willen we een zo groot mogelijk deel van de productie gaan compenseren met nieuwe zonnepanelen. Dat vinden we belangrijk, want als ‘earth-loving’ merk willen we richting een Gezonde Aarde (letterlijk Terra Sana).

Beter, efficiënter en flexibeler

In de oude situatie kwam er veel handwerk aan te pas. “Nu is de productielijn helemaal geautomatiseerd en is het gunstig wanneer de medewerkers rond de machines met de handen in de zakken staan. Dan gaat het goed. Zij zijn verantwoordelijk voor het tussentijds ombouwen, zodat weer een nieuw product afgevuld kan worden.

Cees: “ Eigenlijk heeft elk onderdeel van het productieproces een upgrade gekregen ten opzichte van de vorige situatie. Zo is de metaaldetectie een stuk effectiever. Zelfs de kleinste deeltjes worden nu opgemerkt. Dat kan heel wat problemen voorkomen. Maar ook het vastdraaien van de deksels gaat nu veel preciezer. Waar we in het verleden soms last hadden van loszittende deksels, kunnen we dat met deze machines beter afvangen. Een positieve duurzame verbetering is dat we het plastic dat normaal achter de sticker van een etiket zit niet meer nodig hebben. Op al deze notenpasta scheelt dat véél plastic!”

“Naast dat we veel efficiënter kunnen produceren en onze capaciteit daardoor bijna verdriedubbeld is, zijn we met deze nieuwe productielijn ook een stuk flexibeler. Zo hebben we nu ruimte om ook onze levertijd te verbeteren en kunnen we sneller schakelen doordat we bij productwisselingen minder schoon hoeven te maken. Dat komt doordat we nu aparte pijpen hebben voor alleen de notenpasta’s, waar we vroeger alle producten – denk aan miso, poeders, superfoods en sojasaus – op één productielijn produceerden.”

Notenpasta maken is meer dan noten malen

Die notenpasta (inmiddels 19 soorten) maken we al jaren in ons eigen hometown Leimuiden. We weten precies hoe we die fijne textuur en lekkere smaak naar boven moeten halen. Cees: “Soms denken mensen dat notenpasta maken gemakkelijk is, omdat het maar één ingrediënt heeft. Maar het is veel meer dan dat. Je moet de beste noten selecteren, ze precies goed roosteren en malen, en zorgen dat de ‘crunchy’ varianten die perfecte bite hebben. Ja, en de passie natuurlijk, die proef je ook!”

productieruimte nieuw terrasana

Toekomstplannen voor de buitenkant

Nu TerraSana de beschikking heeft over fiks meer magazijn- en kantoorruimte en de nieuwe productieruimte zo ver mogelijk geoptimaliseerd is, is wat Cees betreft de buitenkant aan de beurt. “De plannen om de voorkant van het originele gebouw gelijk te maken aan het nieuwe gebouw, zijn er. “Maar we hebben geen haast, we pakken het bewust stap voor stap aan.”

Familiebedrijf, al 35 jaar pionier in biologisch

In 1989 begon het verhaal van TerraSana, met Kees Barnhard (vader van Cees) aan het roer. Dit jaar viert TerraSana zijn 35-jarig bestaan. Het bedrijf is uitgegroeid tot een echt familiebedrijf, waarin inmiddels 3 van Kees’ kinderen betrokken zijn. “Kees droomt er altijd van om het bedrijf, dat hij met zoveel passie heeft opgezet en uitgebouwd, door te kunnen geven aan de volgende generaties. Om de missie van TerraSana gedragen te zien worden door zijn kinderen.”

Dochter Belinda was 13 jaar geleden de eerste die startte bij TerraSana. Sindsdien runt ze met veel enthousiasme de sales in landen van over de hele wereld. TerraSana’s grootste fan, noemen we Belinda weleens, want die passie zit er goed in. Zoon Cees nam 5 jaar geleden met veel verve de rol van productieplanner op zich. Annabelle sloot de rij van Barnhards en voegde zich 2 jaar geleden bij team inkoop. Vader Kees is nog altijd op de achtergrond zeer betrokken bij het bedrijf. Cees: “Zijn kennis is zeer waardevol en hij kijkt naar heel andere dingen dan wij. Het is erg bijzonder om dit samen te kunnen doen.”

Familie Barnhard bij TerraSana's nieuwe productieruimte