Wat is miso en wat kun je ermee? + receptideeën!

Miso is een gefermenteerde sojapasta uit Japan, een umami smaakmaker. Er zijn veel soorten miso, maar wat zijn de verschillen tussen alle soorten miso eigenljik? We vergelijken ze voor je, zodat je precies weet welke je miso je gebruikt voor welk gerecht. Hoe je miso gebruikt is na het lezen van dit artikel geen vraag meer. De uitleg van miso voor beginners!

Wat is miso? Een guide door alle miso soorten

Miso is een gefermenteerde sojapasta uit Japan. Het ziet eruit als een dikke spread en heeft een zoutige, umami smaak. Miso wordt gemaakt van sojabonen, soms met toevoeging van bruine rijst, witte rijst of gerst. Door deze ingrediënten te mengen met koji (een speciale schimmel) wordt een fermentatieproces in gang gezet. Dat fermentatieproces is superbelangrijk, want dat zorgt voor die lekkere misosmaak. Het fermenteren duurt soms weken, maanden, en soms zelfs jaren. Hoe langer de fermentatie, hoe krachtiger de smaak. 

Wat zijn de verschillende soorten miso?

Hoe gebruik je miso?

Om miso te gebruiken, voeg je een beetje pasta toe aan je warme soep, sausje, marinade of dressing. Je kunt miso ook gebruiken als smaakmaker bij het roosteren van groenten of in stoofgerechten. In Japan wordt misopasta natuurlijk vooral gebruikt als basis voor misosoep. Als je miso echt wilt gebruiken zoals Japanners dat doen, dan roer je de miso pas door de soep als het vuur uit is. Dat zorgt voor de beste smaak en zorgt dat de enzymen in de misopasta zoveel mogelijk actief blijven. 

We kunnen wel zeggen: miso werkt bijna verslavend. Heb je eenmaal door wat je er allemaal mee kunt, dan doe je het al gauw overal doorheen. Het geeft je gerecht een hartige smaak. Gebruik je liever geen smaakversterkers en zout, dan is miso een lekker en puur alternatief. Geen chemisch bouillonblokje meer in je soep, maar gewoon een schep miso.  

Experimenteer met verschillende soorten miso, zoals shiro miso of gerst miso, om de smaak te ontdekken die het beste past bij je gerecht. In de tabel hieronder zie je direct hoe wij miso zouden gebruiken.

Is miso veganistisch?

Ja, miso is geschikt voor veganisten. De meeste soorten miso zijn naast vegan ook glutenvrij, met uitzondering van misopasta met gerst. Die is wel vegan, maar niet glutenvrij.

Wat zijn de verschillende soorten miso? De verschillen op een rij

  Fermentatie Basis Smaak Gebruik
Hatcho miso Minimaal 24 maanden Sojabonen  Zeer krachtig

Stoven & wokken

Soep

Genmai miso Minimaal 18 maanden Sojabonen en bruine rijst  Krachtig

Soep

Marineren

Mugi miso Minimaal 18 maanden Sojabonen en gerst Krachtig

Soep

Marineren

Shiro miso 2-6 weken Rijst en sojabonen  Mild

Soep

Bakken

Mugi en genmai miso lijken in smaak het meest op elkaar. Mugi miso is heel iets zouter van smaak en iets moutachtiger misschien. Je ontdekt vanzelf welke jouw voorkeur heeft.

Hoe lang duurt de fermentatie van miso?

TerraSana miso wordt al generaties lang op een traditionele manier gemaakt in Japan. Versnellen van het productie- of fermentatieproces doen Japanners niet aan. Sterker nog, dat is echt uit den boze. Misopasta heeft de tijd nodig om te kunnen rijpen en zo die superverfijnde misosmaak te ontwikkelen. Want die smaak, die is echt bijzonder! Als je bekend bent met de Japanse keuken, herken je de umami smaak er sterk in. En je weet dat umami Japans is voor ‘heerlijk’, hè?

Shiro miso fermenteert maar kort, net lang genoeg om de rijst om te zetten in suikers en toch die lekkere zoutige misosmaak te creëren. Shiro is dus een relatief zoete miso, en daardoor erg geschikt om te gebruiken in zoete gerechten. Mugi en genmai miso fermenteren 12-18 maanden en zijn veel donkerder van kleur en krachtiger van smaak. Ze fermenteren in 100-jaar-oude vaten, en dat maakt wat betreft de smaak echt het verschil. Hatcho miso is onze krachtigste miso en fermenteert 2 jaar lang. 

Is miso gepasteuriseerd?

Hatcho miso fermenteert minimaal 2 jaar. Dit is zó extreem lang, dat pasteurisatie niet nodig is. Dat geldt eigenlijk ook voor genmai en mugi miso in glazen pot. Die fermenteren zo’n 18 maanden.

Zit de misopasta in zakjes? Dan pasteuriseren we de sojapasta wél. Doen we dat niet, dan ‘groeit’ de misopasta uit de verpakking en gaat de verpakking bol staan. Pure noodzaak, dus!

Waar is miso goed voor?

 

Miso voor beginners – receptideeën

Lekkere recepten met miso

Hoe gebruik je miso nu in recepten? Ga je vanavond voor een Japanse twist, dan is miso een veelzijdige smaakmaker voor heel veel lekkere Japanse recepten. Dit zijn onze beste ideeën voor miso recepten. 

  1. Miso soep of miso ramen staan natuurlijk met stip op 1. Bak knoflook, gember, chilipeper, groente en zeewier naar keuze kort in een pan en voeg water toe. Voeg de miso toe nadat je de bouillon helemaal klaar hebt en het vuur uit is. Zo blijft de kracht van de miso zoveel mogelijk behouden! Breng met een extra scheutje tamari op smaak en eet met ramen noodles.
  2. Broodbeleg: meng 3 eetlepels pindakaas of amandelpasta met 1-2 tl hatcho miso. 
  3. Smaakmaker in (vegetarische) stoof- en wokgerechten: in combinatie met sesamolie en genmai su.
  4. Miso saus: meng genmai misopasta met amandelpasta en sesamolie, eventueel een beetje citroensap.
  5. Marinade voor groente-, vis of vlees(vervangers): smeer aubergine of maïskolf in met miso, of marineer (vegan) kip of tofu met miso, sesamolie, genmai su, chili en knoflook.
  6. Zoete gerechten: shiro miso is ook lekker in zelfgemaakt ijs of in ‘glazuur’ voor cake.
  7. Granola: marineer havervlokken en noten met een mix van shiro misopasta, kokosolie, tahin en ahornsiroop.

Zo maak je een snelle en makkelijke misosoep:

Kies de juiste miso voor je miso gerecht

Ga je een miso recept maken en weet je niet welke miso je moet kiezen?

Denk dan bij zoete gerechten vooral aan shiro miso, omdat die zoeter en milder van smaak is. Ga je voor een hartig misogerecht, denk dan aan mugi, genmai of hatcho misopasta.

Hatcho miso is de krachtigste smaakmaker en in Japan het meest populair voor misosoep en als marinade voor vlees, vis en tofu. Maar ook in stoof- en wokgerechten doet hatcho het supergoed.

Genmai en mugi zijn iets meer voor dagelijks gebruik, zoals je dagelijkse misosoep, sausje of dip. Een mespuntje genmai mengen met vegan mayo is bijvoorbeeld een topidee!

Hoe bewaar ik miso?

Bewaar miso het beste in de koelkast, goed afgesloten in de originele verpakking of in een luchtdichte container. Hierdoor blijft de miso langer vers en behoudt het zijn smaak. 

Waar kan ik miso kopen?

Je kunt miso kopen in veel biologische supermarkten, natuurvoedingswinkels en speciaalzaken. Shop je liever online? Ga dan naar deze pagina en kies welke misopasta je wilt. Via de rode knop kun je direct bestellen.