Wat is santen en hoe gebruik je het (voor zelfgemaakte kokosmelk)?

image
6 juni 2024

Wat is santen?

Santen is Indonesisch of Maleis voor kokoscrème, kokosroom of creamed coconut. Het is voor 100% gemaakt van het vruchtvlees van kokos en ziet eruit als een blok of dikke pasta. Santen is heel romig en heeft een rijke kokossmaak. Een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken, vooral in de Indonesische en Maleisische keuken zijn ze er gek op.

Wat is het verschil tussen santen en kokosmelk?

Het verschil tussen santen en kokosmelk zit ‘m in de dikte en concentratie. Santen is lekker dik (bijna hard) en geconcentreerd omdat er geen water aan toegevoegd is. Het natuurlijke vetpercentage is daardoor ook veel hoger: santen bestaat voor 65% uit vet. Kokosmelk daarentegen is vloeibaar en wordt gemaakt door kokos met water te mengen. Daardoor is het makkelijk in gebruik, je hoeft het immers alleen maar in je curry of smoothie te gieten. Kokosmelk bevat meestal tussen de 8% en 22% vet. Met santen kun je makkelijk zelf kokosmelk maken door het met water te verdunnen.

Waarom santen kopen een duurzame keuze is

Dat je duurzaam bezig bent als je santen koopt, is misschien niet iets waar je 123 aan denkt. Toch, als je kiest voor santen, maak je een duurzame keuze. En nee, dan hebben we het niet alleen over dat je voor biologische santen kiest, al is dat ook al een duurzame stap.

Het duurzame voordeel van santen zit ‘m in het water. Of eigenlijk in het ontbreken van water. Waar in een blikje kokosmelk altijd water aan toegevoegd is, bestaat santen voor 100% uit kokos. Dit heeft een groot duurzaam voordeel: er hoeft namelijk geen water verscheept te worden. Dat bespaart een hoop gewicht en volume op al die blikjes kokosmelk die er ieder jaar doorheen gaan. Goed voor het milieu en fijn voor de aarde!

Hoe gebruik je santen?

Santen is net zo veelzijdig als kokosmelk, je gebruikt santen in alles wat romigheid kan gebruiken. Ga je santen gebruiken? Denk dan aan deze opties:

  1. Leng aan met water voor homemade kokosmelk (100 g santen + 200 g water)
  2. Laten smelten in saus of curry (eventueel aanlengen met water)
  3. Toevoegen als alternatief voor boter of olie in cakes, muffins of koekjes
  4. Voeg een brok santen toe aan een warme drank (koffie, chocolademelk)

Hoe maak je kokosmelk van santen?

Je kunt kokosmelk gemakkelijk vervangen door santen en water. Handig als je even geen blik kokosmelk bij de hand hebt.

Wat heb je nodig om zelf kokosmelk te maken? Pak je blok santen erbij, een kom met warm water en een vork om mee te mengen. Je voegt geleidelijk kleine stukjes santen toe aan het warme water en roert tot het volledig is opgelost.

Hoeveel santen gebruik je voor 400 ml kokosmelk (1 blik)?

Hoeveel santen je nodig hebt voor 400 ml kokosmelk, hangt af van hoe vet (romig) je de kokosmelk wilt hebben. Uit ervaring weten we dat voor curry’s en sauzen een verhouding van 1:1 (water : santen) het lekkerst werkt.

Zelf kokosmelk maken? Kies je favoriete romigheid:

Light kokosmelk (ongeveer 11% vet) = 325 ml water + 75 g santen

Pure kokosmelk (ongeveer 22% vet) = 265 ml water + 135 g santen

Romige kokosmelk (ongeveer 33% vet) = 200 ml water + 200 g santen

3 manieren om santen te gebruiken

  1. Voeg santen toe aan curry’s, sauzen, soepen en stoofschotels voor extra romigheid en en smaak.
  2. Gebruik santen in desserts zoals pudding en pap, koekjes, cake en tropische taarten.
  3. Maak exotische drankjes zoals piña colada’s, smoothies of voeg het toe aan je koffie of chocolademelk.

Is santen veganistisch?

Goed nieuws als je vegan eet: santen is volledig plantaardig en dus veganistisch. Santen bevat geen dierlijke producten. Sterker nog, deze kokoscrème is juist de perfecte vervanger voor veel dierlijke producten, zoals room en boter. Santen is dus gewoon übervegan!

Hoe lang kun je santen bewaren?

Santen is na het openen langer houdbaar dan kokosmelk. In de koelkast, in een luchtdichte doos, blijft santen tot wel 30 dagen goed. Zelfs invriezen zou je kunnen proberen. Dat is echt een voordeel boven kokosmelk, want die moet je geopend meestal toch wel binnen 5 dagen opmaken.

Waar komt de kokos vandaan?

Onze kokos wordt geoogst in Sri Lanka, het land waar onze santen ook gemaakt wordt. Nee, deze boer gebruikt absoluut geen apen tijdens het proces. In Thailand is daar soms (vaak) sprake van, maar dit Sri Lankese project is heel sociaal en doet graag wat het beste is voor de planeet: mens en dier. Lees in dit artikel meer over waar we onze kokos vandaan halen.