Zelf een Indische rijsttafel maken doe je zo!

Heb je een diner gepland staan? En wil je groots uitpakken? Als je wél zin hebt in Indisch, maar geen hele Indonesische rijsttafel wilt bestellen, kun je er natuurlijk ook zelf een Indische rijsttafel maken.
image

Een traditionele Indische rijsttafel uit eigen keuken 

In Indonesië staat eten symbool voor gezelligheid, community en liefde. De geheimen van een lekkere rijsttafel  worden doorgegeven van (groot)moeder op dochter of (groot)vader op zoon. Er zit iets romantisch in heimelijke familierecepten, niet alleen het mysterie eromheen, maar ook omdat het zo lekker smaakt. Maar daar zit ook de crux, want omdat die recepten zo familiair zijn, maak je dat thuis niet zomaar na. Tenzij het door kenners zo voorbereid is dat jij het in jouw keuken in een handomdraai zelf klaarspeelt. 

Een vegan indische rijsttafel: snel, bio en gezond  

Met de Aziatische lijn van TerraSana hoef je geen chef te zijn om restaurant kwaliteit op tafel te zetten. De recepturen zijn volledig vegan. Hoewel een vegan indische rijsttafel zeker niet standaard is in Indonesië, hoef je er maar weinig aanpassingen voor te doen. Wij hebben bijvoorbeeld geen trassi (garnalenpasta) in onze boemboe gedaan, maar alleen gewerkt met plantaardige kruiden. Dat is fijn als je vegan eet, en doet niets af aan de traditionele smaak.

Daarnaast zijn alle producten zo puur mogelijk gemaakt. Dat betekent dat er geen smaakversterkers in te vinden zijn, maar ook dat er geen suiker in de boemboe zit, of dat de zoete Indonesische sojasaus (ketjap manis) gezoet wordt met kokosbloesemsuiker, een suikersoort met een lage glycemische index (35).

Veel van de Azië-lijn is ook glutenvrij, en dat is fijn als je niet goed tegen gluten kunt. Naast zo min mogelijk meuk in de producten is er ook gedacht aan gemak. De marinades, boemboes en verschillende curry’s zijn gemakkelijk te bereiden. Wel die heerlijk authentiek Aziatische smaak, maar ook het gemak van binnen 30 minuten op tafel. Dat is win-win! 

Zelf een Indische rijsttafel maken doe je zo

De Indische rijsttafel is in Nederland alom bekend. En meestal bestel je of eet je dit in een fijn Indonesisch restaurant, maar wat als je dat thuis zou kunnen maken. Groots genieten aan je eigen keukentafel met je gezin of vrienden. Want het ideale aan Indisch koken is dat je zo uitgebreid kunt dineren als je zelf wilt. Met de Indonesische basis van TerraSana zet jij die lekkere rijsttafel zo neer. Hoe doe je dat, en wat zit er eigenlijk in een Indische rijsttafel?

  1. Start met een nasi goreng. Die maak je met de vegan boemboe en staat altijd aan de basis van een Indische rijsttafel.
  2. Maak daar een vegan saté (bijvoorbeeld van seitan) bij, gemarineerd met de glutenvrije ketjap manis. Vergeet ook zeker de satésaus niet. 
  3. Serveer er crispy onions bij (die van ons zijn gebakken zonder palmolie, da’s beter voor de planeet!) en je hebt een heerlijk Indisch gerecht op tafel.
  4. Maak het geheel nog specialer door er ook bijgerechten als sajoer boontjes, atjar tjampoer (zoetzure groentenmix) en balado terong (smoor van aubergine) bij te serveren.  

Dat is sowieso genieten geblazen. Als je eenmaal begonnen bent, zie je maar dat zelf een Indische rijsttafel maken prima te doen is. Je weet dat wat je eet goed is voor jou en goed doet voor de natuur. Dan smaakt die huisgemaakte rijsttafel toch net even lekkerder!

zelf indische rijsttafel maken