Zelf vegan ramen maken is makkelijk met dit recept. De superlekkere vegan ramenbouillon bewijst dat je helemaal geen vlees nodig hebt om die rijke smaken te kunnen creëren. Je hebt aardig wat ingrediënten nodig, maar het resultaat mag er wezen. De gerookte tofu kun je natuurlijk ook vervangen voor seitan, tempeh of een andere vleesvervanger.
Ingrid is brand manager bij TerraSana. Ze besteedt haar tijd het allerliefst aan eten. Koken, (samen) eten, schrijven en praten over eten. Receptontwikkeling en foodfotografie is een heerlijke on-the-side passie van haar.
Zo maak je het
Doe de shiitake, de kombu en het water in een pot of pan en laat een nachtje weken.
Breek de strips wakame in vieren. Spoel de wakame af onder koud water en laat 5 minuten weken.
Snijd de bosuitjes en chilipeper heel fijn. Pers de knoflook. Rasp de gember.
Doe de sesamolie in een soeppan. Bak het witte gedeelte van de bosuitjes, knoflook, gember en chilipeper in 2 minuten zacht en geurig.
Voeg de zonnebloempasta en de sojasaus toe en roer door.
Verwijder de strip kombu en shiitake uit de pot of pan. Blus de kruiden af met de overgebleven bouillon.
Voeg de wakame toe aan de soep en laat het geheel minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen. Proef of de bouillon op smaak is. Voeg eventueel een extra scheutje tamari toe.
Kook de ramennoedels in ca. 3 minuten gaar in een aparte pan.
Snijd de shiitake in plakjes en voeg deze de laatste 2-3 minuten toe aan de soep.
Knip het norivel in kleinere stukkken. Snijd het extra bosuitje fijn. Snijd de gerookte tofu in stukjes.
Doe de ramen in de kommen. Giet de bouillon erover en garneer met de gerookte tofu, verse koriander, bosui, nori, furikake en eventueel een handje verse sojabonen.
Tip(s)
Maak de bouillon een dag van tevoren zodat de smaken nog beter tot hun recht komen. Maak de noodles wel op de dag klaar, anders worden ze zacht.